tien jaar

panorama van zutphen

en de oude stad

 

Zutphense panorama van 1000 tekenuren afgerond in het jaar 2015

Het idee om van Zutphen een panorama te maken ontstond na een bezoek aan Panorama Mesdag in Den Haag. Bouwman nam de pen op en op 21 februari 2015 voltooide hij het project.
Bouwman heeft inmiddels een nieuw project opgepakt onder de naam 'Oude Stad'.
Hierin zijn onder andere het s'Gravenhof te zien en de huisvesting van de Zutphense Musea: Hof van Heeckeren. Uiteindelijk zal dit project resulteren in een tekening van 2 bij 2 meter. Wie Bouwman aan het werk wil zien kan elke donderdag en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.00 hem tekenend vinden in het museum café hampshire hotel. Op de overige dagen is het panorama dagelijks te bewonderen.

____________________________________________

 

tiana wilhem

Directeur Musea Zutphen

 

 

“Als ik een rondleiding geef, is het voor mij vaste prik om ook langs ‘Panorama Zutphen’ en Henk Bouwmans nieuwe project ‘De oude stad’ te gaan. Iedereen die ik zijn prachtige pentekeningen laat zien, is onder de indruk. Henk is in meer dan één opzicht een echte ‘Zutphense Uitblinker’. Naast een fantastische tekenaar, is hij ook een fantastische ambassadeur voor Zutphen en voor de musea. Niet voor niets is hij al jaren onze favoriete ‘artist in residence’. Daarnaast geniet ik van zijn warme persoonlijkheid, humor en doorzettingsvermogen. Henk denkt in kansen, een gesprek met hem geeft mij altijd energie.”

 

____________________________________________

Team hampshire hotel

Zutphen

 

 

Al enkele jaren is Henk een graag geziene gast in Hampshire Hotel – ’s Gravenhof Zutphen zowel bij personeel (medewerkers), museumbezoekers als hotelgasten. Het is altijd weer een feestje als Henk bij ons komt werken aan zijn project “De Oude Stad”. Henk maakt altijd tijd voor een gezellig praatje en is een echte ambassadeur voor het hotel, Musea Zutphen en voor de stad Zutphen. Ook als Henk niet aanwezig is om te werken aan zijn project wordt er veel over hem en zijn werk gesproken. Zo knap wat hij kan maken met potlood en inkt ondanks zijn visuele beperking. Wij zijn er trots op dat Henk elke donderdag- en zaterdagmiddag hier werkt. Helaas momenteel niet door COVID-19 maar wij hopen dat we hem spoedig weer kunnen verwelkomen in ons hotel. ”

 

____________________________________________

 

Marieke de Jongh

hoofd collectie beheer Musea Zutphen

 

 

In de late zomer van 2011 waren wij nog collega's bij de Musea Zutphen en vertelde je mij over je plan om een panoramatekening van Zutphen te gaan maken. Aangestoken door jouw enthousiasme regelde ik een hoogwerker en een paar dagen later troffen we elkaar in de uiterwaarden. Jan Westerbeke maakte foto's. In het museum legden we de foto's aan elkaar en berekenden we hoe groot alles getekend moest worden om het enigszins behapbaar te maken. Al snel bleek dat we een rekenfout hadden gemaakt en moest je opnieuw beginnen anders was het panorama veel te groot geworden.

Het museum was nog aan de Rozengracht gevestigd en in de zaal op de begane grond maakte we een lange muur vrij , daar zat jij op vaste tijden te werken en al snel wist het publiek je daar te vinden. Je kreeg vaste volgers en bezoekers en ook de pers wist de weg naar het museum goed te vinden. Huis voor huisje, boompje voor boompje vorderde de tekening, het panorama maar ook jouw persoonlijkheid ontlokten bij veel mensen bekentenissen en verhalen. In februari 2015 was het panorama voltooid. In mei van dat jaar volgde de officiële onthulling en voor het eerst was het ‘Panorama van Zutphen’ niet langer vlak aan de muur te zien, maar werd het rond geëxposeerd.

Het museum sloot de deuren voor het publiek vanwege de verhuizing naar het Hof van Heeckeren, maar het panorama verhuisde gewoon mee, inmiddels waren we een nieuw project gestart ‘de Oude Stad’  en tekende je onder in de Witte Vleugel van het oude Stadhuis aan de binnenstad van Zutphen, na een tijdje mocht je je intrek nemen in het witte huisje naast het gemeentehuis. Toen het museum in mei 2017 heropende kreeg het ‘Panorama van Zutphen’ een mooie plek in het museumcafé en mocht je met je tekentafel  intrek nemen in de lounge van het hotel. Vanaf hier krijgt ‘de Oude Stad’ gestaag vorm, momenteel door Covid 19 gaat het wat minder snel dat je gehoopt zou hebben, maar als we straks weer wat meer mogen en kunnen weet ik zeker dat weer een hoop mensen hun weg naar het Panorama en de Oude Stad weten te vinden. Niet alleen om te kijken en te praten over onze mooie stad, maar ook om te vieren dat er al 10 jaar gewerkt wordt aan twee 21e eeuwse stadsgezichten van Zutphen!  

____________________________________________

 

Alize Hillebrink

 

Journalist & schrijver | Achterhoek Nieuws | Het Venster Media | Auteur van het boek Weemoed en verlangen, Zutphense Kinderuitzendingen in 1945

 

 

 

Een herinnering voor de toekomst
Een bezoekje aan Henk Bouwman is een feestje. In 2018 mocht ik hem portretteren in de Zutphense Leeuw. https://www.contactzutphen.nl/nieuws/algemeen/188347/deel-19-henk-bouwman-de-tijd-voltrekt-zich-in-mijn-werk-
Minutieus werkt Henk aan zijn tekening van vijf vierkante meter van de Zutphense oude binnenstad met in het hart de Walburgiskerk. Tijdens zijn werkdagen in het museumcafé aan het middeleeuwse ’s-Gravenhof is Henk een baken van rust voor hen die hem bezoeken. De tekenaar en filosoof legt daarbij naadloos de verbinding tussen de bezoekers en zijn stad-in-wording.
Met corona lijkt de tijd stil te staan, maar in het werk van Henk voltrekt zich de tijd. Henks doel is om mensen in de toekomst de stad te laten ervaren zoals die ooit was. Met De Oude Stad schept Henk een herinnering voor de toekomst. In zijn tekening heeft elk raam en elke deur een eigen verhaal. De stad is daarmee onlosmakelijk verbonden met Henk als mens

____________________________________________

 

Eric Klop

journalist

 

 

Kunstenaar? Ambachtsman? Zelf weet hij het ook niet. Wat vaststaat is dat Henk een man is met oog voor detail. De finesses. Niets ontgaat hem, of het nou het panorama van Zutphen is of de oude stad. Met uiterste precisie, ijzeren discipline en onuitputtelijk geduld legt hij met de pen datgene vast wat bewaard moet blijven. Al is het maar op papier. Ik heb enkele keren van nabij mogen meemaken hoe Henk te werk gaat. Hoe hij met liefde en passie over zijn stad spreekt. En die met ambachtelijke kunstzinnigheid ‘conserveert’. Al tien jaar. Zutphen mag en moet trots zijn op Henk Bouwman. Hij is een held! 

____________________________________________

 

Jan Baggen

kunstschilder

 

 

Oog voor het detail,

!0 jaar alweer werk jij aan de twee mega teken-projecten om Zutphen zeer gedetailleerd weer te geven. Eerst het panorama van Zutphen en nu de oude binnenstad. Ik kan me het stukje in de krant nog herinneren. In de geest van het Haagse panorama Mesdag kreeg Zutphen hiermee zijn eigen panorama Bouwman. Een mooie start met expositie van jouw werk in het Stedelijk museum.  “Het wonderlijk detail” was de titel. En dat is dan ook precies wat jouw werk typeert. Oog voor het detail. Tijdens het tekenen ga je soms even kijken in de stad.  De referentiefoto’s zijn niet altijd duidelijk genoeg. Je wil dan echt zeker weten hoe het zit en gaat op “veldonderzoek”.  Het moet tenslotte kloppen tot op het kleinste detail.
Jouw werkplaats is ook een ontmoetingsruimte. Waar gepraat wordt over de tekenkunst en over Zutphen. Over beid eonderwepen wete je veel te vertellen. Inmiddels zijn veel toeristen en Zutphenaren en –nezen bij jou aan komen lopen om dit megaproject in wording te komen bekijken.  Om de vorderingen te volgen komen belangstellenden regelmatig terug. Zelf ga ik ook af en toe eens kijken. Het is een toeristische trekpleister op zich geworden Wat dat betreft hoop ik dat je nog even bezig bent of wellicht een volgend project op zal pakken.
Henk, voor nu in ieder geval van harte gefeliciteerd met dit jubileum

____________________________________________